Naujienų portalas

„Gardu Gardu“ laidos vedėjų idėjos savaitgalio pietums

Kas gi nenorėtų išgerti kavos su garsiaisiais virtuvės šefais, kai kiekvieną šeštadienį jie „keliauja“ po įvairias pasaulio šalis ir mėgaujasi vis skirtingais kavos aromatais?! Tuo pačiu jie pasiūlo vis naujų ir lengvai įgyvendinamų idėjų šeimos savaitgalių pietums bei pasidalina linksmomis istorijomis.

Šį šeštadienį profesionalus virtuvės šefas Gian Luca Demarco pagamins turbūt populiariausią pasaulyje savaitgalio patiekalą – keptą viščiuką. Jis pasidalins patarimais, kaip užaugintą ir kokią vištą geriausią kepti orkaitėje, bei pasiūlys žiūrovams išsikepti Lietuvoje dar neįprastą – kukurūzinį viščiuką kartu su bulvėmis. Ali pasimėgavimas beragaujant patiekalą turbūt ne vieną išvers iš lovos ir privers suskubti į turgų.

Laidos vedėjų pavadintoje linksmiausioje laidos dalyje Ali pademonstruos prancūziškos konditerijos pradmenis, kurie kažkada sužavėjo ir užaugino profesionalų konditerį. Šio savaitgalio desertui jis siūlo išsikepti bretoniškos tešlos sausainius su plikytu „Moussline“ kremu. Skamba negirdėtai ir bauginančiai, tačiau konditerio sklandus ir išsamus pasakojimas atskleis visiškai paprastą ir visiems „įkandamą“ darbo eigą. Galutinis rezultatas – traškus pagrindas su daug daug kremo – tik dar labiau įtikins, kad verta išbandyti.

Trumpa pamokėlė, kaip surišti viščiuką, kad jis iškeptų sultingas ir nesudegtų, bei kiti virtuvės triukai ir netgi pokštai – šį šeštadienį 9.30 val. televizijos laidoje „Gardu Gardu“! per TV3!

 

 

Orkaitėje keptas kukurūzinis viščiukas

 

Reikės:

 

·   1 kukurūzinio viščiuko

·   0,5 kg bulvių

·   1 šalotinio svogūno

·   Poros šakelių šviežio rozmarino

·   Ypač tyro alyvuogių aliejaus

·   Žiupsnelio druskos

·   Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

·   Vištienos prieskonių

·   Bulvių prieskonių

 

 

 

 

 

Išvalyto viščiuko vidų gerai įtrinti vištienos prieskoniais, įdėti nuluptą svogūną ir šakelę šviežio rozmarino. Uždaryti angą ir sandariai surišti kepimo siūlu bei pritvirtinti prie kūno galūnes, kad kepant nesudegtų ir neišbėgtų skystis. Viščiuko odą įtrinti aliejaus, druskos ir pipirų mišiniu.

Bulves nuplauti, nuvalyti ir neluptas perpjauti per pusę. Sudėti jas į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą, pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir pabarstyti bulvių prieskoniais bei druska.

Viščiuką padėti ant grotelių ir kepti iki 210°C įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Tada sumažinti kaitrą iki 180°C ir apačioje po grotelėmis su viščiuku padėti kepimo indą su bulvėmis. Viską kepti maždaug 1 valandą.

Iškepusį viščiuką išimti iš orkaitės ir leisti 10 minučių „pailsėti“.

 

Patiekti su keptomis bulvėmis ir pabarstyti šviežiais rozmarino lapeliais.

 

Skanaus!

 

 

Bretoniški sausainiai su „Mousseline“ kremu

 

Sausainiams reikės:

 

·   180 g kambario temperatūros sviesto

·   170 g cukraus

·   240 g miltų

·   3 kiaušinių trynių

·   1 arb. š. kepimo miltelių

·   1 arb. š. druskos

 

Kremui reikės:

 

·   200 ml pieno

·   2 kiaušinių trynių

·   80 g cukraus

·   30 g kukurūzų krakmolo

·   1 arb. š. cukraus pudros su vanilės sėklytėmis

·   130 g sviesto

 

Papuošimui reikės:

 

·   Konservuotų mini obuoliukų arba kitų vaisių ar uogų

·   Žiupsnelio natūralios kakavos

 

 

 

 

Dubenyje elektrinio plakiklio pagalba išpurenti sviestą kartu su cukrumi. Tada suberti miltus, kepimo miltelius ir viską perplakti. Atskirai po vieną dėti kiaušinių trynius ir nuolat plakti iki vientisos tvirtos masės.

Tešlą sudėti į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos į kepimo žiedus formuoti 1 cm storio sausainius. Jei neturite kepimo žiedų, tešlą galima iškočioti ir suformuoti sausainius stiklinės pagalba. Kepti iki 150°C įkaitintoje orkaitėje 25 minutes. Iškepusius atvėsinti.

 

Trynius išplakti kartu cukrumi ir kukurūzų krakmolu.

Prikaistuvyje užvirti pieną ir po truputį pilti jį į trynių masę bei nuolat plakti.  Gautą masę grąžinti atgal į prikaistuvį, sumažinti kaitrą, įberti vanilinės cukraus pudros, po truputį dėti sviestą ir maišyti, kol ištirps bei kremo masė taps blizgi ir sutirštės. Nukelti nuo kaitros, supilti į dubenį ir uždengti paviršių maistine plėvele. Padėti į šaldytuvą, kad visiškai atvėstų.

 

Atvėsusį kremą sudėti į konditerinį maišelį ir dekoruoti sausainių viršutinę dalį. Į kremo vidurį įspausti konservuotą mini obuoliuką ir apibarstyti natūralia kakava.

 

Skanaus!

 

 

Jums gali patikti