Naujienų portalas

Gian Luca buvo stipriai nustebintas: „Lietuva vien dėl to yra visiškai nuostabi“

Iš Italijos kilęs žinomas virtuvės šefas Gian Luca neslepia – nors Lietuvoje gyvena jau daugybę metų ir būtent šią šalį vadina savo namais, ji vis dar geba jį nustebinti. Būtent taip nutiks ir šį sekmadienį, kai su TV3 laida „La maistas“ Luca apsilankys ypatingą džiazo prieskonį turinčioje sūrio parduotuvėje, o vėliau savo žiūrovus pakvies pasilepinti gardžiu sūrio pyragu su kriaušėmis.

Ištikimi kulinaro gerbėjai puikiai žino – iš Italijos kilęs vyras tikrai yra neabejingas sūriui. O šįkart jis lankysis Girdžių kaime esančioje parduotuvėje skambiu pavadinimu „Džiazas“. Tačiau neapsigaukite – čia pardavinėjami ne muzikos instrumentai ar plokštelės, bet… sūris!

„Džiazas čia yra ne tik muzika – čia gausu improvizacijos. Nekopijavau nė vieno recepto – viskas, kas čia sukurta, yra sukurta manęs pačios“, – sakys parduotuvės savininkė Svajonė, šiltai priimdama Gian Lucą.

Moteris jau laidos pradžioje stipriai nustebins virtuvės šefą – pasirodo, kad pagal profesiją ji iš tiesų yra chemijos mokytoja, o tiksliau – muzikuojanti chemijos mokytoja. Kas lėmė, kad Svajonė vis dėlto pajautė aistrą sūrių gamybai ir pakeitė savo gyvenimą, sužinosite jau šį sekmadienį.

Tačiau virtuvės šefui didžiulį įspūdį paliks ne tik Svajonės istorija, bet ir jos gaminiai – apžiūrėjęs viską, kuo užsiima buvusi mokytoja, Gian Luca neslėps: „Dabar suprantu, ką turi omenyje sakydama, kad čia vyksta džiazas. Lietuvoje jau daug apkeliavau, bet mane nuolatos nustebina, kad kažkokiame kaime, į kurį tikrai šiaip sau netyčia nenusuksi – turi tiksliai žinoti, kur važiuoti – lietuviai sugeba kurti tokius dalykus. Tai – kažkokia fantastika, net virš džiazo ribų! Lietuva vien dėl to yra visiškai nuostabi“, – savo meilės šiam kraštui neslėps kulinaras.

Tuo tarpu Svajonė ne tik siūlys paragauti daugybę skirtingų savo sukurtų sūrių, bet ir papasakos, kaip iš tiesų reikėtų juos degustuoti. „Ragaukite nuo švelniausio, o jei jis brandintas, pradėkite nuo jauniausio arba šviežiausio. Prieš ragaudami pastarąjį, bent 2 valandas palikite jį pastovėti kambario temperatūroje – kitaip skonis neatsiskleis“, – ne visiems žinomą taisyklę atskleis Svajonė.

Įkvėptas to, ką pamatys, Gian Luca šįkart žiūrovus kvies gaminti  pyragą su sūriu ir kriaušėmis. Anot jo, šių dviejų ingredientų derinys visuomet yra tiesiog pasakiškas.

Gamindami šį pyragą, pirmiausiai pradėkite nuo tešlos. Tam prireiks 600 gramų miltų, 300 gramų šalto sviesto bei 100 ml vandens. Tešlą paruošus smulkintuve, vėliau ją palikite kiek pastovėti šaldytuve, o per tą laiką imkitės ruošti įdarą.

Sutarkavus 500 g sūrio, jį sumaišykite su 3 šaukštais grietinės, šviežiu raudonėliu bei baziliku ir viską dar pagardinkite pipirais. Tuomet paruoštą įdarą tolygiai paskirstykite inde, į kurį jau būsite įdėję paruoštą ir iškočiotą tešlą. O ant viršaus gražiai išdėliokite griežinėliais supjaustytas dvi kriaušes. Galiausiai pyragą papuoškite graikiniais riešutais ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20-25 minutes.

Nuo ko priklauso sūrio skonis? Kiek išvis sūrių gamina Svajonė ir kokius originalius pavadinimus jiems duoda? Galiausiai, kokių spalvų ir skonio sūrį moteris sukūrė šiems Tigro metams?

Laida „La maistas“ – sekmadieniais, 9.30 val. per TV3!

Jums gali patikti