Naujienų portalas

Italija jūsų namuose: žinant tai, tobuli bulvių virtinukai gnocchi pavyks kiekvienam

Kiekvieną sekmadienį po Lietuvos ūkius su TV3 laida „La maistas“ keliaujantis italų virtuvės šefas Gian Luca Demarco su žiūrovais dalijasi savo kulinarinėmis paslaptimis. Šįkart iš lietuviškų bulvių ir burokų jis gamins klasikinį itališką patiekalą – bulvių virtinukus gnocchi su tirštu šoninės padažu. O kadangi Italiją namuose sėkmingai žaisti pavyksta ne visiems, Gian Luca parodys, kaip gnocchi pagaminti taip, kaip tai daro patys italai.

Produktų savo kulinariniam šedevrui Gian Luca šįkart ieškos ūkyje, įsikūrusiame Šakių rajone.

Čia ūkininkas Martynas turi net 300 hektarų žemės ir augina bulves bei burokus. Ūkininkavimas patraukė jį dar paauglystėje – iš pradžių jis padėdavo tėčiui, o vėliau tai daryti ėmėsi ir pats.

„Iš pradžių buvau pats sau bosas – dariau absoliučiai viską, ką tik reikia. Vairuoti traktorių – mechanizuotas darbas, tačiau dar buvo viskas, ką darėme rankomis. Fizinio darbo anksčiau būdavo tikrai labai daug“, – atviraus Martynas sakydamas, jog strėnų skausmas tais laikais būdavo kone nuolatinis, o rankos siekdavo žemę.

Pamatęs Martyno auginamas gėrybes, Gian Luca nuspręs sujungti burokėlius su bulvėmis ir paruošti gnocchi su gardžiu šoninės padažu.

Masę, skirtą gnocchi, Gian Luca ruoš sumaišęs bulves su burokais. Tiesa, pastarųjų paruošimas bus ypatingas. Burokus jis sumals itin smulkiai, o norint tai padaryti idealiai, į smulkintuvą virtuvės šefas siūlys įberti vieną šaukštą miltų.

Tačiau tai – ne vienintelė taisyklė, kurios reikia laikytis ruošiant šį itališką patiekalą. Tikriausiai ne vienas yra pastebėjęs, kad gnocchi turi tobulą, rantytą formą. Pasirodo, kad šitaip patiekalas gaminamas ne šiaip sau – grioveliai daromi specialiai, jog čia įsilietų padažas.

Ruošiant gnocchi svarbu žinoti, kad į tešlą jokiu būdu negalima berti druskos. Kitu atveju,  sumetus virtinukus į verdantį vandenį, šie gali iškart jame išsileisti – patiekalas praras savo gražią formą. Taip pat gnocchi svarbu virti neskubant.

O kaip paruošti tobulą padažą? Tam prireiks ant sviesto pakeptos rūkytos šoninės bei ožkos sūrio, taip pat – riebios grietinėlės.  „Kai sūris kiek apkeps ir ims lydytis, galiausiai į padažą supilsime grietinėlę. Kodėl būtent ją? Todėl, kad gnocchi mėgsta voliotis sultinyje“, – sakys tikras italas.

Kokius prieskonius rinktis, kad patiekalas būtų iki galo paruoštas? Kuo gnocchi gaminimas primena vaikų žaidimus su plastilinu? Ką naudoti, kad išgautumėte tobulą gnocchi formą?

Tobulų bulvių virtinukų gnocchi receptas – jau šį sekmadienį, 9.30 val. laidoje „La maistas“ per TV3!

 

 

 

 

Jums gali patikti