Naujienų portalas

Mėlynųjų bulvių virtinukai „Gnocchi“ ir vieno kąsnio šokoladiniai pyragaičiai

Televizijos žiūrovų simpatijas pelniusi laida šį šeštadienį startuos šiek tiek atsinaujinusi ir 8 šeštadienius iš eilės trumpai papasakos žiūrovams apie lietuviams mažai žinomą augalą – vanilę. Daug negirdėtų faktų ir auginimo subtilybių televizijos žiūrovamas papasakos Ali bičiulis, tikras vanilės žinovas Pierre de Chalais, vadovaujantis didžiulei kompanijai, apimančiai vanilės augintojus bei eksportuotojus.

Charizmatiškasis virtuvės šefas Gian Luca šį kartą vėl pagamins tradicinį itališką patiekalą – bulvių virtinukus „Gnocchi“, tik pasirinks netradicines mėlynąsias bulves. Jos pasirodo priklauso  vienoms iš maistingiausių daržovių ir pasižymi dideliu kiekiu antioksidantų. Jis įsitikinęs, kad vien dėl šios priežasties namų šeimininkės vis dažiau turėtų tradicines bulves pakeisti mėlynosiomis. Pagamintą patiekalą pagardins tikru itališku parmezano sūrio padažu.

Tuo tarpu profesionalus konditeris Ali pasidalins savo pirmojo pyrago receptu, nuo kurio ir prasidėjo jo profesinis kelias konditerijoje. Jis iškeps daugelio mėgstamą šokoladinį pyragą, tradiciškai vadinamą brauniu (angl. Brownie). Tačiau patieks jį netradiciškai – supjaustys vieno kąsnio gabaliukais ir dekoruos vanilinio maskarponės kremo bokšteliais. Televizijos žiūrovai galės pritaikyti šią puikią idėją draugų vakarėliams.

Kaip išimti vanilės ankšties sėklytes, kokį cukrų geriausia naudoti šokoladiniam pyragui bei kiti kulinariniai ir koniditeriniai patarimai – šį šeštadienį 9.30 val. televizijos laidoje „Gardu Gardu“ per TV3!

Mėlynųjų bulvių virtinukai „Gnocchi“

 

Virtinukams reikės:

 

·   500 g mėlynųjų bulvių

·   300 g miltų

·   1 kiaušinio

·   Saujelės smulkiai tarkuoto parmezano sūrio

·   Muskato riešuto

·   1 sultinio kubelio

·   Žiupsnelio druskos

 

Padažui reikės:

 

·   500 g grietinėlės

·   150-200 g smulkiai tarkuoto parmezano sūrio

·   Žiupsnelio maltų įvairių pipirų mišinio

 

 

 

Dekoravimui reikės:

 

·   Žiupsnelio smulkiai tarkuoto parmezano sūrio

·   Šviežios mėtos lapelių

 

 

 

 

 

 

 

Bulves išvirti su lupena. Šiek tiek atvėsinti, nulupti ir sutrinti arba sumalti. Suberti į jas miltus, įberti druskos, pora žiupsnelių tarkuoto parmezano sūrio, įtarkuoti muskato riešuto, įmušti kiaušinį. Viską išmaišyti ir išminkyti iki vientisos masės. Ant darbastalio išvolioti norimo storio ritinėlius ir sujaustyti gabaliukais.

 

Gilesnėje keptuvėje užvirti grietinėlę, įberti arba įmalti įvairių pipirų mišinio, išmaišyti ir tada po truputį suberti tarkuotą parmezano sūrį bei nuolat maišyti iki sūris ištirps.

 

Puode užvirti vandenį, įmesti sultinio kubelį, ištirpinti ir sudėti virtinukus. Kai virtinukai iškyla išgriebti juos ir sudėti į padažą, išmaišyti.

 

Patiekti gilesnėse lėkštėse, apibarstyti tarkuotu parmezano sūriu ir dekoruoti šviežios mėtos lapeliais.

 

Skanaus!

 

 

Vieno kąsnio šokoladiniai pyragaičiai

su vaniliniu maskarponės kremu

 

Pyragui reikės:

 

·   190 g juodojo šokolado

·   80 g sviesto

·   3 kiaušinių

·   260 g farino cukraus

·   110 g miltų

·   1 arb. š. cinamono

·   1 arb. š. kepimo miltelių

 

Kremui reikės:

 

·   2 dideli valg. š. maskarponės sūrio

·   200 g gietinėlės

·   0,5 valg. š. cukraus

·   0,5 vanilės ankšties

 

 

 

 

 

 

Prikaistuvyje ištirpinti sviestą, nukelti nuo kaitros ir suberti šokoladą. Maišyti, kol šokoladas ištirps. Tada po vieną įmušti kiaušinius ir nuolat maišyti iki vientisos masės.

 

Į atskirą dubenį suberti miltus, farino cukrų, cinamoną ir kepimo miltelius. Visus birius produktus gerai išmaišyti ir iš lėto berti į šokolado masę bei nuolat šluotele maišyti iki vientisos masės.

 

Gautą masę supilti į kvadratinę kepimo formą ir kepti iki 160°C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių. Iškepusį pyragą atvėsinti ir supjaustyti vieno kąsnio gabaliukais.

 

Į dubenį įdėti maskarponę ir supilti grietinėlę. Gerai išsukti iki vientisos masės. Tada suberti cukrų ir sudėti pusės vanilės ankšties sėklytės. Viską gerai išmaišyti. Gautą kremą sudėti į konditerinį maišelį ir ant kiekvieno pyrago gabaliuko išspausti po bokštelį.

 

Skanaus!

 

 

   
Jums gali patikti