Naujienų portalas

Močiutės receptų skrynelėj nieko naujo arba trys stebuklai

Kartais pagaunate save pritrūkus idėjų? Internetas, pasirodo, nebe visagalis?! Tada patarimų kreipiamės į šeimoje labiausiai prityrusias damas – močiutes ar seneles, čia jau kaip kas jas vadina. Pasirodo, kad ir močiutės dviračio iš naujo neišrado ir seniai nebesistengia nieko įrodyti. Dažniausiai, sėdime, „lapnojame“ ir net nepagalvojame, kad visas gardumas slypi paprastume.

O ir išrasti anksčiau būdavo sunku, kai prieskonių nebuvo su kaupu, įvairove nepasigirsi ir stengdavosi žmonės, kad tokie produktai kaip mėsa išliktų švieži ir valgomi ilgesnį laiką. Anuomet, nepamainomi prieskoniai dar ir dabar gausiai vartojami šiandieninėje šeimininkės virtuvėje. Taip, tai populiarusis trejetukas: druska, pipirai ir česnakas. Dargi trumpai užsiminsime ir apie cukraus rolę.

Druska ir pipirai. Dažniausiai tai yra neišskiriamas duetas. Tiesa, yra močiučių į šią trijulę įjungiančių ir česnaką. Visų šių trijų ingridientų draugystės pasekoje gauname česnakinę druską. Druską, pipirus ir smulkiai kvadratėliais pjaustytą česnaką sumaišius gauname vientisą masę. Kol ši masė yra „gyva“ ir neperdžiūvusi, ji puikiai tinkama mėsos marinavimui, prieskoniavimui.

Druska tokia galinga, kad net pati viena galėjo išlaikyti mėsą ilgai negendančią. Anot močiučių, mėsą užtekdavo supjaustyti stambiais gabalais ir su gausiu druskos kiekiu uždaryti stiklainiuose, kur ji be vargo ilgesnį laiką išsilaikydavo šviežia. Anot jų, prieskonių įvairumas (vėliau atsirasdavo tokių naujienų kaip muskato riešutas) galėjo nulemti greitesnį mėsos gedimą, o anuomet ji nebuvo taip gausiai patiekiama, kaip turime jos šiandien.

Druska taip pat labai tinka paukštienai, pavyzdžiui, kalakutienai. Anot vienos iš trijų kalbintų močiučių, kalakutieną palaikius druskos sūryme, ši geriau išsimarinuodavo. Palaikius kalakutieną 2 – 2,5 h druskos sūryme, paskui galite sumaišyti su pipirais arba šiais laikais išpopuliarėjusiais paprikos milteliais.

Minėtasis česnakas gali būti pakeistas kolytos prieskoniu, kuri yra geriau žinoma kaip piktžolė, bet dėl savo skonio panašumo į česnaką, galima naudoti vietoj pastarojo. Dar šis augalas yra vadinamas dirvine čiužute, šilingėliais, pinigėliais. Ypatingai mėgta jos pridėti į kemšamas dešras.

Na, o apie cukrų tokia naujiena, o gal ir jums kažkur girdėtas faktas… Cukrus naudotas tam, kad mėsa atrodytų raudonesnė. Tiesa, reikėjo žinoti jo proporcijas, mat padauginus jo, galima buvo mėsą ir sugadinti!

«Baltic food» ekspertai pastebi, kad šie laiko patikrinti prieskoniai mėsos ruošime nepamainomi iki šių dienų.

Foto: pixabay

Jums gali patikti