Naujienų portalas

Vasaros uogų sezonas: ką pasigaminti iš kvapnių trešnių ir kiek jų rekomenduojama suvalgyti per dieną?

Trešnės – uogos, be kurių tiesiog neįsivaizduojama vasara. Prisirpusios ir kvapnios trešnės puikiai tiks tiek prie pusryčių košių, tiek saldžių kepinių ar traškių salotų. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šviežios trešnės pasižymi ir nauda sveikatai. Jose gausu antioksidantų, vitamino C ir kitų maistinių medžiagų. Vasaros sezonu būtina skanauti šviežias uogas, tad trešnės galėtų būti vienas iš kasdienių pasirinkimų. Prekybos tinklo „Rimi” produktų vadovė Rūta Genienė pataria, kaip namuose tinkamai laikyti trešnes ir kokios gudrybės padės jas ilgiau išlaikyti šviežias.

Trešnes galima valgyti nors ir kasdien

Įsibėgėjant trešnių sezonui, „Rimi” sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad sezoninius produktus verta įtraukti į mitybos racioną: „Trešnės gali būti geltonos, rausvos ar tamsiai vyšninės spalvos, kuri priklauso nuo skirtingų jose esančių fitochemikalų. Trešnėse yra vitamino C, šiek tiek B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų, skaidulų, biologiškai aktyvių ir skirtingomis antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių medžiagų.”

Tiesa, nors pagal savo sudėtį trešnės priskiriamos prie maistingų uogų, tačiau dėl didesnio fruktozės kiekio jas reikėtų skanauti saikingai. „Trešnes galima valgyti kiekvieną dieną, tačiau reikėtų nepamiršti, kad tai vaisių kategorijai priskiriamas produktas. Dienos racione uogų ir vaisių suvartojimo kiekis neturėtų viršyti 200–300 gramų per dieną. Be to, jei šias uogas valgote ne šviežiu pavidalu, o kaip pyrago priedą ar geriate jų sultis bei kompotą – neužmirškite, kad šiuose patiekaluose gausu ir pridėtinio cukraus. Kita vertus, vasaros sezonas nuostabus tuo, kad galima skanauti įvairių šviežių uogų, tai – dar viena priežastis, neapsiriboti viena uogų rūšimi”, – primena gydytoja dietologė.

Tinka prie skirtingų patiekalų

Prekybos centrus pirmasis šviežių trešnių derlius pasiekė jau pavasarį, o šylant orams sode augančiomis uogomis galima mėgautis nuo birželio iki rugpjūčio mėnesio. Nors trešnės pasižymi kiek saldesniu skoniu nei vyšnios ir už jas yra šiek tiek didesnės, tačiau „Rimi” produktų vadovės Rūtos Genienės teigimu, tiek vyšnias, tiek trešnes kulinarijoje galima panaudoti daugybėje skirtingų patiekalų.

„Vasara – puikus metas daugiau eksperimentuoti virtuvėje, juk aplink netrūksta ryškaus skonio ir įvairių spalvų sezoninių ingredientų iš gamtos. Trešnėmis ir vyšniomis galima gardinti pusryčių košes, jogurtą ar varškę, jomis paskaninti gaivius desertus, pyragus, keksiukus ar kitus kepinius. Taip pat šias uogas galima užšaldyti ar išvirus pasiruošti uogienių bei kvapnių kompotų žiemai. Jomis verta papildyti ir šviežias salotas. Nustebsite, kaip nuostabiai šios uogos dera su salotomis, o tokio patiekalo paruošimui užtruksite vos keletą minučių”, – sako R. Genienė.

Kaip namuose uogas ilgiau išlaikyti šviežias?

Renkantis šviežias trešnes prekybos centruose „Rimi” produktų vadovė rekomenduoja atkreipti dėmesį į jų išvaizdą: „Rinkitės sunokusias, nesuglebusias ir tvirtas uogas. Trešnių spalva gali būti nuo raudono iki tamsiai vyšninio atspalvio, tačiau svarbu atkreipti dėmesį į jų kotelius. Jie turėtų būti žali, nes geltoni koteliai rodo, kad uogos jau gali būti pernokusios.”

Uogas geriausia skanauti šviežias, tačiau šiek tiek prailginti jų galiojimo laiką ir namuose jomis mėgautis kiek ilgiau padės keletas gudrybių. „Jei nesiruošiate trešnių valgyti iš karto – išimkite jas iš pakuotės ir apžiūrėkite ar ant uogų nėra pelėsio (tokias uogas pašalinkite). Tuomet geras uogas perdėkite į stiklinį ar kitą sandarų indą, išklotą popieriniu rankšluosčiu ir laikykite šaldytuve, vaisiams ir daržovėms skirtame stalčiuje. Vėsioje temperatūroje šviežios uogos išsilaikys ilgiau. Dar vienas triukas – nenuskabykite trešnių kotelių bei plaukite jas tik prieš pat vartojimą, tokį kiekį, kokį planuojate suvalgyti”, – patarimais dalijasi R. Genienė ir priduria, kad sunokusias ir tvirtos tekstūros trešnes dar galima ir užšaldyti.

„Rimi” kulinarijos ekspertai namuose kviečia išbandyti naujus patiekalus ir dalijasi gaivių bei traškių salotų, pagardintų šviežiomis trešnėmis, receptu.

Traškios salotos su trešnėmis

Salotoms reikės:

250 g romaninių salotų

2 saujų migdolų

50 g trešnių

1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus

Druskos ir pipirų pagal skonį

 

Gaminimas:

  1. Nuplaukite ir griežinėliais supjaustykite romanines salotas.
  2. Susmulkinkite migdolus.
  3. Sausoje įkaitintoje keptuvėje paskrudinkite migdolus ir atidėkite juos į šalį papuošimui.
  4. Dubenyje sumaišykite romanines salotas.
  5. Sumaišykite alyvuogių aliejų su žiupsneliu pipirų. Tada pašlakstykite gautu padažu salotas. Jei reikia – pagardinkite druska.
  6. Ant salotų viršaus užbarstykite smulkintų kepintų migdolų ir šviežių trešnių.

Skanaus!

Jums gali patikti