Naujienų portalas

„Stiklių“ taverna kviečia degustuoti lietuviškos virtuvės šedevrus

Pačioje Vilniaus senamiesčio širdyje „Stikliai“ pristatė naująjį tavernos degustacinį meniu ir ištaigiai atnaujintą lauko terasą. „Stengėmės papuošti aplinką jaukia žaluma ir sukurti sodo atmosferą – augalus kruopščiai parinkome iš mūsų ūkio Dubingiuose. Svečiai čia gali pasijusti tarsi namuose. Gėles, medelius mes auginame patys. Pasigrožėkite“, – šypsosi „Stiklių“ bendraturtis Romas Zakarevičius.

„Stiklių“ taverna – tai vieta, kurioje galima pasimėgauti geriausiais tradicinės vietinės virtuvės patiekalais, paragauti tautinio paveldo ir tarpukario Lietuvos virtuvės patiekalų. Kai senoji tradicija ima kalbėti viena kalba su elegancija, o pagarba ingredientui susijungia su aistra gaminti, tada „Stiklių“ tavernoje gimsta naujas lietuviškos virtuvės identitetas. Žalumynai, prieskoniai, daržovės ir uogos į virtuvę atkeliauja iš „Stiklių“ natūrinio Dubingių ūkio.

Dabar čia galima paragauti specialiai sukurtus ypatingus patiekalus iš degustacinio meniu. Šalia tradicinių ir visų pamėgtų lietuviškos virtuvės gardumynų, degustacinis meniu maloniai stebina originalumu bei lietuviškos ir modernios pasaulio virtuvės sinteze. „Tik cepelinų čia reiktų palaukti apie 30 minučių, kadangi jie gaminami pagal užsakymą, švieži ir labai gardūs, o kaina tikrai nedidelė. Žmonės labai giria stirnienos dešreles, bulvinius blynus su lašiša ar  legendinius ledus gaminamus su tikra samane. Po gastronominės savaitės sulaukėme geriausių atsiliepimų ir apie degustacinio meniu patiekalus (žodžiais nenupasakosi), tad kviečiame skanauti su savo draugais, artimaisiais ar svečiais“, – džiaugiasi „Stiklių“ tavernos darbuotojai.

Turtingas lietuviškos virtuvės paveldas

Savo mintimis apie vakar dienos lietuviškų patiekalų degustaciją dalinosi kulinarijos žinovas Liutauras Markevičius: „Mano manymu, patiekalai, kurios šalies virtuvės jie bebūtų, yra geri, kuomet jiems pagaminti yra naudojami aukštos kokybės produktai bei juos ruošia patyręs šefas – būtent tuo ir gali pasigirti „Stiklių“ virtuvė. Tavernos degustacijos metu „Stikliai“ pademonstravo savo meistriškumą ir pateikė aukščiausio lygio gastronominių tradicijų interpretaciją bei darsyk įrodė, jog savo srityje yra nepralenkiamas! Jei būtų daugiau tokių vietų kaip „Stikliai“, puoselėjančių tradicijas, gerą skonį ir grįstų griežtai tik kokybiškiausių produktų naudojimu, Lietuvoje būtų gyventi kur kas geriau ir linksmiau (šypsosi). Norėčiau pabrėžti, jog lietuviška virtuvė – tai ne šaltibarščiai ir cepelinai, kaip daugelis mano. Lietuvos kulinarinio paveldo pagrindas yra kruopos, žuvis, žvėriena, paukštiena ir įvairiausi jų patiekalai. Radvilų ir Sapiegų laikais sekmadienio pietums, pavyzdžiui, buvo ruošiamas ėriuko kumpis.

Be abejo, visiems neįtiksi, skonio reikalas, kas, kam labiau patinka: vieni renkasi prabėgomis nusipirktą kavą popieriniame puodelyje, kuomet kiti turi ištisą kavos gėrimo ritualą. Maistas, tai -stichija kaip oras, žemė ar vanduo, tik ne kiekvienas turi poreikį šią stichiją artimiau pažinti“.

Paklaustas, koks mėgstamiausias jo lietuviškos virtuvės patiekalas, Liutauras sakė, jog: „Sunku išskirti vieną mėgstamiausią patiekalą, bet svarbiausia man yra gerų ir kokybiškų produktų darna, o tam reikalingas talentas ir ne tik. Dar kartą pagirsiu Romą – jis šaunuolis, jo patiekaluose viskas sustyguota iki mažiausių detalių, o dalyvauti jo rengtose vakarienėse yra lyg šventė ar net, sakyčiau, degustacinis ritualas.“

Kulinarijos istorijos vingiai

TV laidų vedėja, istorikė Luka Sinevičienė apie vakarienę „Stikliuose“ pasakojo: „Labai smagu po tokio ilgo laiko sudalyvauti tikroje šventėje. Buvo nuostabu ragauti tradicinius- modernius lietuviškus patiekalus – tai lyg kelionė istorijos labirintu. Skirtingo laikmečio tradiciniai lietuvių patiekalai buvo interpretuoti ir patiekti šiuolaikiškai, žavėjo grynas skonis, subtilumas ir darna. Juk lietuvių virtuvės istorija yra labai plati – ne tik dėl regioninių gastronominių ypatumų, bet ir laikmečių įtakos. Net ir makaronų variacijas galima vadinti tradiciniu lietuvišku patiekalu, jie pas mus jau nuo XVI amžiaus. Įdomu, jog Žalgirio mūšio metu pagrindinis kariuomenės patiekalas buvo sorų kruopų košė (šypsosi). Kaip lietuviškos virtuvės išskirtinumą įvardinčiau gausybę žvėrienos patiekalų bei sąsajų su įvairiomis kitų pasaulio šalių virtuvės tradicijomis. Pats svarbiausias mūsų tradicinės virtuvės aspektas, mano manymu, yra skonio grynumas, nepriklausomai koks patiekalas tai būtų – žuvies, mėsos, paukštienos, patiekalai iš kruopų ar daržovių. Gardžiausias vakaro patiekalas, asmeniškai man, buvo otas – nepriekaištingas, grynas skonis, net neturiu su kuo palyginti, o viena iš malonių staigmenų, tai žinia, kad šefas turi savo ūkį ir paties išauginti produktai yra naudojami restorane“.

„Stikliai“– istorinė vieta, jų patiekalai taip pat. Tai vieta, kur galima pakviesti ir draugus, ir užsienio svečius ar net aukščiausius šalių vadovus. Čia esi tikras, jog svečiai turės galimybę visapusiškai prisiliesti prie mūsų šalies istorijos ir kultūros. Panašaus pobūdžio renginių galėtų būti daugiau ir dažniau, juk visi esame be galo išsiilgę kulinarinių įspūdžių ir karantino metu pavargome nuo greito maisto, užsakomo į namus. Dar kartą pasikartosiu – „Stikliuose“ kaip visuomet viskas buvo tiesiog nepriekaištinga!“

Vasaros skoniai ir nauji atradimai

Degustaciniai patiekalais taip pat liko sužavėtas ir žymus operos solistas Eugenijus Chrebtovas: „Eidami į degustaciją su Žaneta tikėjomės, kad viskas bus labai gražu, skoninga, subtilu, visgi tai – „Stikliai“, tačiau šįkart patirtis pranoko visus lūkesčius! Puiki tradicinė lietuvių virtuvė pateikta kitaip, tačiau viskas puikiai, subtiliai, skoningai paruošta – aukščiausias lygis, geriau ir būti negali!

Nuo šio vakaro stirnienos dešrelės yra mano mėgstamiausias patiekalas! Tiesiog tobula, nepriekaištinga. O burokėliai… viskas taip puikiai dera, jog galėčiau valgyti kasdien ir niekad nepabostų, tik viena problemėlė, kad pats taip tikrai nepagaminsi (šypsosi). Nors nesu didelis alaus mėgėjas, bet belgiškas alus buvo tikrai labai laiku ir vietoje, tobulai tiko prie patiektų patiekalų – geresnės kombinacijos ir būti negalėjo. Nuostabūs ir desertai, ypač, vasariškas braškių šerbetas buvo tikra atgaiva kūnui ir sielai. Geriausių įspūdžių išsinešėme su kaupu: puikus vakaras, puikūs įspūdžiai, galima kartoti ir kartoti, tiesiog nerealu!“

Nereikia keliauti į kitą pasaulio kraštą

„Kvietimas į šį renginį buvo postūmis pagaliau išeiti į viešumą, atitrūkti nuo rutinos ir darbų, susitikti seniai matytus žmones, maloniai pabendrauti ir sutikti naujų. Kas liečia tradicinę lietuvių virtuvę, visi puikiai žinome, kad ji spalvota ir įvairi. Nuo seno garsėjame kaip žemdirbių ir medžiotojų tauta, todėl ir patiekalai, bei jų deriniai – kokybiški ir sveiki, o lietuviškoje virtuvėje kiekvienas gali atrasti tai, kas jam gardu, pradedant daržovių bei kruopų, baigiant žuvies ir žvėrienos patiekalais, sriubomis ir šiupiniais. Komplimentai nepriekaištingam „Stiklių“ šefui, kurio patiekalų skonis – tiesiog tobulas, lietuviškos virtuvės interpretacijos – nepriekaištingos: žuvies kapotinis, burokėlių putėsiai, gaivūs vasariški šerbetai, ne tik tradiciniai, bet ir špinatų ar bazilikų. Vakaras buvo ganėtinai karštas, tad norėjosi kažko gaivaus, taigi mėgavausi gaiviu vynu, kokteiliais. „Stiklių“ tavernos išties neįprastas, patrauklus konceptas, iš kurio galima pasimokyti ar pasisemti puikių idėjų, tiek patiekalų ruošime, tiek ir jų dekoravime, bei patiekime. Nereikia keliauti į kitą pasaulio kraštą, užtenka tiesiog apsidairyti aplink: Vilniaus senamiesčio ir užmiesčio Tavernos stilistikos derinys, nuostabaus grožio gyvų gėlių apsuptyje yra tiesiog nepakartojama. Ko daugiau norėti – nuostabus vasaros vakaras, puiki vieta, nuostabūs žmonės, ramuma, kurios mums taip trūksta.“ Kaip labiausiai patikusį vakaro patiekalą VDA profesorė Jolanta Talaikytė įvardino žuvies kapotinį ir burokėlių putėsius.

„Stiklių“ – tai, be abejonės, vienas geriausiai vertinamų šalies restoranų kompleksų, kurio istorija prasidėjo net 1987 m. ir tęsiasi iki šių dienų. Jau daugiau nei 30 metų „Stiklių“ vardas svečiams asocijuojasi su prabanga, puikiu aptarnavimu, aukščiausia kokybe bei prancūziška elegancija.

Prezidentai ir karališkos šeimos

Visuomet pasipuošęs „Relais & Chateaux Stikliai“ kompleksas gali pasigirti ilgiausia privataus restorano istorija Lietuvoje, taigi ir didžiausia patirtimi, ilgu sąrašu įvertinimų ar garbingų svečių iš užsienio komplimentais – čia vakarieniavo nuo daugybės skirtingų šalių prezidentų iki karališkų šeimų atstovų.

„Stiklių“ taverna žavi unikalumu – kartu su turtingu gardžių patiekalų valgiaraščiu bei atnaujintu autentišku interjeru, kurį puošia iš šiaudų pinti sodai, molio skulptūrėlės, lininės staltiesės. Ji yra būtent ta vieta, kuri mūsų šalį, kultūrą bei tradicijas vietiniams bei užsienio svečiams reprezentuoja aukščiausiu lygmeniu.

 

Jums gali patikti