Naujienų portalas

Ar ši maistinė medžiaga galėtų būti lėtesnio senėjimo paslaptis?

Italų mokslininkai pastebėjo, kad senstant mažėja į vitaminą panašaus junginio kofermento Q10 kiekis žmogaus organizme. Ši maistinė medžiaga, kuri yra visų ląstelių energijos žaliava, garsėja savo gebėjimu sustiprinti širdį.

Mokslininkai visais laikais įnirtingai mėgino paaiškinti, kaip ir kodėl mes senstame. Šiam procesui įtakos turi gausybė veiksnių, tačiau Italijos tyrėjų dėmesį patraukė vienas faktas – senstant natūralaus junginio, vadinamo kofermentu Q10, arba tiesiog Q10, kiekis organizme mažėja. Jų tyrimų duomenys pateikiami „European Research Journal“ („Europos tyrimų žurnalo“) sausio mėnesio numeryje.

Q10 ir žmogaus sveikata

Ši tyrėjų grupė apžvelgė aštuoniasdešimties tyrimų (dauguma jų buvo Q10 papildo poveikio žmogaus sveikatai klinikiniai tyrimai) mokslinius duomenis. Mokslininkai pabrėžė terapinę Q10 papildo naudą sergant degeneracinėmis nervų sistemos ligomis, pavyzdžiui, Parkinsono, Alzheimerio ar Hantingtono liga, tačiau ši maistinė medžiaga taip pat gali padėti keleto su senėjimu susijusių klinikinių būklių, pavyzdžiui, širdies ligų, atvejais.

54 % mažesnis mirštamumas

Vienas iš tyrimų, kuriam mokslininkai skyrė itin daug dėmesio, yra tyrimas „KiSel-10“ su 443 pagyvenusiais švedų vyrais ir moterimis, plačiai nuskambėjęs viso pasaulio žiniasklaidoje nuo pat tyrimo paskelbimo 2013 m. Jo metu tiriamiesiems atsitiktinės parinkties būdu buvo paskirta vartoti 200 mg aukštos kokybės Q10 („Bio-Quinone Q10“, kurio gamintojas „Pharma Nord“) ir seleno mielių arba atitinkamo kiekio placebo. Praėjus ketveriems papildų vartojimo metams, švedų mokslininkai pastebėjo, kad papildus vartojusių tiriamųjų grupėje mirštamumas dėl širdies ir kraujagyslių ligų sumažėjo 54 % ir aiškiai pagerėjo šių tiriamųjų širdies raumens veikla.

Pagalba širdies nepakankamumo atveju

Panašūs rezultatai pastebėti ir kito tyrimo („Q-Symbio“) metu, kai įprasti kasdieniai vaistai širdies ligai gydyti buvo papildyti 300 mg Q10, o mirštamumas 420-ies širdies nepakankamumu sergančių tiriamųjų grupėje sumažėjo 43 %. Pusė tiriamųjų šio tyrimo metu vartojo Q10, kita pusė – placebą. Neskaitant mažesnio mirštamumo, Q10 papildą vartojusių tiriamųjų grupėje užfiksuota ženkliai pagerėjusi širdies raumens veikla.

Ar mums reikalingi papildai?

Nedidelį kiekį Q10 gauname su maistu, tačiau didžiąją šios medžiagos dalį organizmas gaminasi pats. Q10 sintetina kepenys; mokslininkai nustatė, kad endogeninės Q10 gamybos pikas pasiekiamas sulaukus 20–25 metų, o vėliau nuolat mažėja. Taigi klausimas, vertas milijono, būtų toks: ar sulaukus nustatyto amžiaus verta pradėti vartoti tam tikrą maisto papildą?

Sudėtingas įsisavinimas

Italijos mokslininkai mano, kad verta, ir netgi rekomenduoja tai daryti. Vis dėlto tyrėjai pabrėžia faktą, kad prastas biologinis Q10 įsisavinimas yra ribojantis veiksnys. Kitaip tariant, mūsų organizmui sudėtinga įsisavinti Q10 iš papildų, nebent preparatai būtų pagaminti taip, kad virškinimo sistema galėtų lengviau juos įsisavinti.

Unikali Q10 formulė

Q10 molekulėms būdinga kauptis ir sudaryti stambius netirpius kristalus, kurie nesugeba prasiskverbti per žarnų sieneles ir patekti į kraujotaką. Unikalios formulės atveju Q10 maišomas su specialiais aliejais ir gautas mišinys kaitinamas; taip galima neleisti susidaryti kietiems kristalams. Rezultatas – itin gerai biologiškai įsisavinamos formos Q10, kurio laisvos ir nesusikibusios molekulės lengvai patenka į kraują ir ląsteles. Būtent tokios specialios formulės preparatas buvo naudojamas aukščiau minėto tyrimo „KiSel-10“ metu.

Šaltinis:

Coenzyme Q10 deficiency in elderly: Can nutritional supplementation play a role? Mini review

The European Research Journal 20189;5(1):166-173

Jums gali patikti