Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Vilniaus turguje grybų pardavėjas Jonas atskleidžia intriguojančią musmirių prekybos pusę, kuri, nepaisant jų toksiškumo, vis dar traukia pirkėjus. Musmirės, ypač raudonosios musmirės (Amanita muscaria), yra žinomos dėl savo ryškios išvaizdos ir psichoaktyvių savybių, kurios jau seniai traukia žmonių dėmesį. Nors šie grybai yra nuodingi, tinkamai paruošti jie gali būti naudojami įvairiais tikslais.

Jonas pastebi, kad kai kurie pirkėjai domisi musmirėmis dėl jų tradicinio naudojimo šamanistinėse praktikose, ypač Sibire ir kitose šiaurinėse kultūrose, kur šie grybai buvo naudojami ritualiniuose kontekstuose. Be to, kai kurie žmonės eksperimentuoja su musmirėmis kulinarijoje, nors tai reikalauja ypatingo atsargumo ir žinių, kaip neutralizuoti jų toksiškumą.

Pardavėjas pabrėžia, kad musmirės turi būti tinkamai paruoštos, kad būtų išvengta apsinuodijimo. Tai gali apimti ilgesnį virimą ar džiovinimą, siekiant sumažinti toksinų kiekį. Nepaisant to, Jonas visada perspėja savo klientus apie galimą pavojų ir rekomenduoja naudoti musmires tik tiems, kurie gerai išmano jų paruošimo būdus.

Lietuvoje musmirės nėra draudžiamos, tačiau jų pardavimas ir vartojimas reikalauja atsargumo. Jonas mano, kad musmirių paklausa išliks, nes žmonės visada ieško naujų ir neįprastų patirčių. Be to, augantis susidomėjimas natūraliais ir alternatyviais gydymo būdais taip pat prisideda prie šių grybų populiarumo.

Vis dėlto, svarbu pabrėžti, kad musmirės gali būti pavojingos, ir jų vartojimas be tinkamų žinių gali sukelti rimtų sveikatos problemų. Todėl Jonas ragina visus, kurie domisi šiais grybais, būti atsargiais ir gerai informuotais.